Backmanin piikki meni ohi

Backmanin piikki meni ohi

Sosiaalidemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman jatkaa ehdokaansa tavoin presidentinvaalikampanjointia muiden ehdokkaiden, ja tälläkin kertaa Sauli Niinistön, arvostelua (Valedemari-kolumni 28.11.). Jos ei omasta ehdokkaasta tai tämän tavoitteista löydy positiivista sanottavaa, voi toki tuotakin yrittää.
Se on vain hyvin kaperaiteista ajattelua sosiaalidemokraattien puolelta. Eikä teksti oikein osunut edes oikeaan piikittelyssään.

Backman korosti tekstissään imagoasioita ja kuusi vuotta sitten ollutta Työväen presidentti -slogania. On hyvä muistaa, että Sauli Niinistön presidentinvaalikampanja teki suuren palveluksen suomalaiselle keskustelulle, kun hän kuusi vuota sitten viestitti, että me olemme kaikki työväkeä. Se sisälsi ajatuksen, että kaikki ja kaikkien työ on tärkeää. Työ on suomalaisen hyvinvoinnin perusta. Tässä suhteessa mikään ei ole muuttunut, sanoma on ehkä entistäkin ajankohtaisempi.

Sauli Niinistö on osallistunut yhteiskunnalliseen keskusteluun, hänen mielipiteitään media ja kansa ovat halunneet kuulla, ja siksi ne ovat olleet paljon esillä, otsikoissa usein pelkistetysti ja kärjistetystikin. Sauli Niinistö on, kuten Backman kirjoitti "itsenäinen ja rohkea ajattelija". On aivan luonnollista ja moniarvoisessa kokoomuksessa arvostettua, että Niinistö on tuonut esille omatkin näkemyksensä. Se, että Backman näkee Niinistön ajatuksen sosialidemokraattien ajatusten kopioimisena, on vain osoitus siitä, että ainakin joillakin demareilla on kovien tappioidenkin jälkeen vielä jäljellä uskoa siihen, että "valtio olemme me". Suurituloisten vastuusta Backman voi lukea ajatuksia vaikkapa kokoomuksen perustamisjulistuksesta. Sauli Niinistö on toteuttanut vastuutaan myös henkilökohtaisella tasolla.

Suomen tilanne maailman ja Euroopan talouden myllerryksissä on huolestuttava ja tarvitaan yhteisiä ponnistuksia ja uhrauksia talouden nostamiseksi jaloilleen. Tämä on kova haaste kaikille hallituspuolueille, kokoomukselle ja sosialidemokraateille suurimpina ensisijaisesti. Toki myös oppositio on tervetullut vastuunkantoon mukaan. Toivottavasti myös Sauli Niinistön kokemusta, luovuutta ja asiantuntemusta osataan käyttää, missä tehtävissä hän sitten tulevaisuudessa onkin.