Elokuu 2012

Hyvät Ystävät

Kesätauko on lopuillaan ja virallisesti työt eduskunnassa alkavat ensi viikolla. Heinäkuussa ehdn rentoutua mökkeilyn merkeissä, lukuun ottamatta muutamaa Suuren valiokunnan kokousta ja kesätauon keskeyttäneitä täysistuntoja.

Elokuussa onkin menty jo eri vaihteella. Kuun alku meni kielikurssilla englanninkieltä harjoitellessa. Erityisesti perehdyin talous- ja rahoituskielen saloihin, sillä Euroopan talouden haasteet eivät ole vielä ohi.

Ministeriryhmän ja eduskuntaryhmän kesäkokouksissa käytiin ajankohtaista keskustelua mm. talouden näkymistä, vanhuspalveluista ja tulevista kuntavaaleista.

Syysistuntokaudella on totutusti luvassa ensivuoden talousarvion käsittely. Valtiovarainministeriön julkaiseman budjettiehdotuksen keskiössä on velkaantumisen taittaminen. Kysymys kuuluukin: Miten saamme luotua uutta kasvua, työpaikkoja ja kilpailukykyä? Taloutemme tervehdyttäminen edellyttää tulojen ja menojen tasapainostusta, ja nimenomaan mieluiten ilman velkarahaa. Euroopan talouden osalta syksy tulee olemaan erityisen haastava. Siksi on tärkeää, että pidämme oman taloutemme hyvässä kunnossa.

Ei laitospalvelulaille

Vanhuksien kotona asumista ja toimintakykyä sekä itsenäistä suoriutumista arjen askareista tulee tukea kaikin voimin. Valitettavasti viimeaikainen keskustelu vanhuspalvelulain sisällöstä ja erityisesti laitoshenkilöstön mitoituksista on vienyt huomioon väärään paikkaan. Olen pahoillani siitä, että ikäihmiset ovat joutuneet poliittisen pelin keskiöön.

Henkilöstön määrän tärkeyttä ei pidä kiistää, mutta se on liian suppea näkökulma toimivien palveluiden turvaamisessa. Sen sijaan, että hoitajamäärät varmistetaan lailla, tulisi kaikkia hoivamuotoja omais- ja kotihoidosta laitoshoitoon kehittää yhdessä. Henkilöstömitoituksilla vaarannetaan henkilöstön ja resurssien riittävyys kotipalveluissa ja omaishoitajien tukena.

Kunnilla tulee olla riittävä vapaus määrittää vanhuspalveluresurssien suuntaamisesta sinne, missä niitä kipeimmin tarvitaan.

Pohdin asiaa myös blogissani - voit lukea ajatuksiani tästä.

Kuntavaalit kolkuttelevat

Kunnallisvaalit lähestyvät ja ehdokasasettelut ovat täydessä vauhdissa. Tutkimusten mukaan joka kolmas kuntalainen on kiinnostunut kunnallisesta vaikuttamisesta – pulmana on, että kukaan ei ole koskaan kysynyt.

Kokoomus on saanut monia uusia ja myös nuoria kuntavaaliehdokkaita ympäri Suomea. On ollut hieno huomata ihmisten energisyys ja tahto vaikuttaa yhteisiin asioihin. Etelä-Savoon kuntiin tarvitsemme edelleen lisää ehdokkaita, erityisesti naisehdokkaita tuomaan omaa näkemystään ja kokemustaan esille. Tutustu oman Kokoomus piirisi tai paikallisosastosi kotisivuihin tai ole yhteydessä vaikka suoraan minuun. Tule mukaan vaikuttamaan.

Työhöni eduskunnassa voit tutustua tarkemmin kotisivuillani www.lenitatoivakka.fi. Olet myös tervetullut vaikka itseksesi, tuttaviesi tai työkavereidesi kanssa tutustumaan eduskuntaan ja täällä tehtävään työhön lähemmin. Olethan yhteydessä niin varataan aika kalenterista ja laitetaan kahvi tippumaan.

Leppoisaa loppukesää ja syksyn odottelua