Haukivuoren joulumarkkinat 3.12.2011

Hyvä markkinaväki, hyvät naiset ja miehet,

Joulunalusaika on erityisen mieluisaa ja tunnelmallista aikaa. Kiitos tämän tapahtuman, meillekin tuli Lähemäelle joulutunnelmaa.

On kiva luoda tunnelmaa perheen arkeen tutuilla konsteilla ja uusilla ideoilla, sopivasti molemmilla.
Vaikka olen jouluihminen, meidän joulutunnelmamme rakentuu aika pienin valmisteluin. Silti on tärkeää käydä tämän tyyppisillä joulumarkkinoilla ostoksilla ja hakemassa samalla sitä joulun tunnelmaa.

Eduskunnassa joulun läheisyys tarkoittaa lähinnä lisääntyvää kiirettä ja pitempiä työpäiviä. Lähestyvästä joulusta muistuttavat joulukuusi ja kuppilan tuoksuvat joulutortut. Eduskunnan työtä on koko syksyn varjostanut ylivelkaantumisen aiheuttama talouskriisi. Tilanne on hyvin vakava. On selvää, että Suomen vaatimaa talouskuria on lisättävä, ja akuuttiin kriisiin on löydettävä ratkaisu ensi viikon Euroopan päämiesten kokouksessa.
Kun maailmalla myrskyää, on erityisen tärkeää, että oma pesä pidetään kunnossa. Vastuullinen taloudenhoito on hyvinvointimme tae tässä talouskriisissäkin. Taloudesta huolehtiminen on kaikkein heikoimmista huolehtimisista. Taloudesta huolehtiminen tarkoittaa, että annamme myös lapsillemme ja lapsenlapsillemme mahdollisuuden elää hyvinvointiyhteiskunnassa. Menot ja tulot on saatava tasapainoon.
Velkaantuminen on nuorten sukupolvien hyvinvoinnin syömistä ja siksi se on saatava kuriin. Suomi ei halua Kreikan tielle. Osana taloudenhoitoa on tärkeää huolehtia kestävästä kuntataloudesta. Kuntauudistus on osa tätä työtä. Työvoima vähenee, verotulot ehtyvät, palvelutarve, vastuullisesti toimivien päättäjien on jotain tehtävä. Talous on saatava kestävälle alustalle.
Huolimatta talouden paineista, hallitus haluaa erityisesti panostaa heidän hyvinvointiin, joilla on kaikkein vaikeinta. Ensi vuoden alussa perusturvaan tehdään merkittävät korotukset, erityisesti ne tuntuvat työtä vailla olevan, pienituloisen lapsiperheen ja yksinhuoltajan arjessa.

Toinen tärkeä painopiste on nuorten syrjäytymisen ehkäiseminen. Ensi vuoden alussa voimaan astuva nuorten yhteiskuntatakuu auttaa nuoria löytämään oman polkunsa ja paikkansa yhteiskunnassa.

Tuore raamisopu osoitti vastuullisuutta ja sitä, että halutaan toimia isänmaan parhaaksi. Halu yhteiseen hyvään voitti oman edun tavoittelun. Raamisopimuksen myötä myös ostovoima kasvaa, joka on ilahduttava asia monille eteläsavolaisillekin perheille.
Vastuullista taloudenhoitoa on kasvun, työn ja yrittäjyyden luominen. Hallitus haluaa erityisesti panostaa yrttäjyyteen kannustavaan toimintaympäristöön. On tärkeää, että yrittäjämme uskovat tulevaisuuteen, investoivat ja luovat uusia työpaikkoja.

Yrittäjyyden merkitys korostuu lähivuosina maakunnassamme. Suuri joukko yrirtäjiä eläköityy lähivuosina maakunnassamme. Paitsi, että tarvitsemme uusia yrittäjien luomia työpaikkoja, tarvitsemme uusia yrittäjiä.
Oli ilahduttavaa lukea lukiolaisten liiton tuoretta kannanottoa yrittäjyydestä, jonka mukaan lukiolaiset suhtautuvat työelämään ja yrittämiseen positiivisesti. Suurinnosa lukiolaisista harkitsee yhtenä uravaihtoehtona ryhtymistä yrittäjäksi. Yrittäjyyskasvatusta halutaan kouluihin lisää. Nuortemme asenteet ovat hyvin isänmaallisia!

Hyvä markkinaväki,

Toinen tärkeä voimavara, jota meidän tulee entistä vahvemmin vaalia, on välittäminen.
Vapaaehtoistyö, kiitos paikallaoleville ja tapahtumaan osallistuville järjestöille ja kaikille vapaaehtoistyöntekijöille.
Yrittäjänä minusta on tärkeää, että yrittäjä välittää ja huolehtii työntekijöistään kuin omasta perheestään. Ennen oli tai saattoi olla näin. Nyt siihen aikaan olisi syytä palata, kun puhutaan pidemmistä työurista. Jotta työntekijät jaksavat, työnantajan on huolehdittava omistaan. Minulla on tästä erinomainen esimerkki Matti Toivakka. Hän välitti ja opetti myös meidät nuoremmat välittämään.
Joulun alla välittämisen merkitys korostuu. Yksinäisyys on liian monen ainoa seuralainen. Vaikka meillä olisi viranomainen joka risteyksessä, hän ei saisi koppia. Jokaisesta huolehtimiseentarvitaan meitä kaikkia. Huolenpitoa ja välittämistä voi antaa ja osoittaa pienin elein. Hymy, katse ja pieni kosketus voi antaa voimaa väsyneelle.
Meidän kotiimme joulu tulee tänäkin vuonna melko pienin järjestelyin. Hyvää perinteistä, kotimaista jouluruokaa, mielellään mahdollisimman lähellä tuotettua ja valmistettua. Joulukuusi ja valtavasti kynttilänvaloa. Joululta, sitten kun se koittaa, odotan läheisten yhdessäoloa ja lepoa.

Toivotan teille kaikille oikein hyvää joulunodotusta ja  hyvää tahtoa. Löytäköön jokainen sen tutun joulumielen omalla tavallaan!