Helmikuu 2013

Hyvät Ystävät

Kevätistuntokausi on täydessä vauhdissa. Työtä riittäisi aamusta iltaan, mutta onneksi suksien luistoakin olen vähän ehtinyt testata sekä hangilla että rinteessä. Aurinkokin on näyttäytynyt ja antaa niin paljon positiivisuutta ja energiaa. Kevään läheisyyden voi jo tuntea. Ihanaa!

Hallitus kokoontuu torstaina puoliväliriiheen, jossa käydään läpi hallitusohjelman toteutumista ja linjataan loppukauden tärkeimmät tavoitteet.Puolivälitarkastelussa annetaan suuntaviivat maaliskuun lopun kehysriiheen, jossa tarkemmat päätökset tehdään. On todella tärkeää löytää tie talouden ja työllisyyden hoitamiseksi sekä velkaantumisen selättämiseksi.

Hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitokustannukset kouluineen, päiväkoteineen ja terveyskeskuksineen karkaavat käsistä ilman uudistumista. Rakenteiden uudistuksen ohella on panostettava tulopuolen uudistamiseen – uusien työpaikkojen ja kasvun luomiseen.

Hallitus on panostanut voimakkaasti nuorisotakuun toteutumiseen, perusturvan riittävyyteen ja heikompiosaisista huolehtimiseen. Heinäkuun alussa voimaantulevalla vanhuspalvelulailla parannetaan palveluiden laatua ja tasavertaisuutta.

Kakkua ei voi kuitenkaan jakaa loputtomiin – sitä pitää ja on mahdollista myös kasvattaa. Toivottavasti hallituskumppanit ymmärtävät kasvuun ja työllisyyteen panostamisen tärkeyden, sillä verojen korotukset ovat lyhytnäköistä politiikkaa. Nyt on aika panostaa työhön ja kasvuun.

Lue tuorein kirjoitukseni työn merkityksestä tästä.

Uudistuva maakunta

Sosiaali- ja terveyspalvelut uudistuvat koko Suomessa. Parhaillaan käydään selvityshenkilöiden johdolla alueellista kierrosta parhaiden toimintatapojen löytämiseksi. Rakentava vuoropuhelu on tärkeää. Perjantaina on suuri päivä, sillä selvitysraportit luovutetaan tuolloin peruspalveluministerille.

Maakuntaa kiertäessä olen ilolla pannut merkille positiivisuuden ja kasvavan myönteisyyden uudistusta kohtaan. On ollut antoisaa tavata ja keskustella ihmisten kanssa ajankohtaisista muutoksista, ja kuulla heidän näkemyksiään niistä.

Maakunnassa puhaltavat muutoksen ja mahdollisuuksien tuulet. Tarkoituksenmukaisin järjestely olisi kahden sosiaali- ja terveysalueen malli koko maakunnassa Mikkelin ja Savonlinnan ympärillä. Se turvaisi perusterveydenhuollon palvelut sekä molempien sairaaloiden säilymisen. Vaativampi ympärivuorokautinen päivystys tulisi erikoissairaanhoidon palveluiden turvaamiseksi keskittää Mikkeliin, johon Pieksämäkikin voi tukeutua. Yhteistyö kuntien välillä on ensiarvoisen tärkeää, myös sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Käyn asiaa läpi myös blogissani.

Seuraaviin eduskuntavaaleihin mentäessä yhdistyminen Kymen vaalipiirin kanssa on Etelä-Savolle todellinen mahdollisuus. Suuntana Suomenlahden rannikkokaupungit ja kasvukeskukset, erityisesti Helsinki ja Pietari ovat meille todellinen mahdollisuus, ei uhka.

Uuden vaalipiirin toimijat kokoontuvat tänään pohtimaan suuntaviivoja syntyvälle yhteistyölle. Iltapäivällä järjestämme kansanedustajakollegani Anu Urpalaisen kanssa keskustelutilaisuuden Imatralla klo 15.30 Konditoria Imatrankoskessa. Tule mukaan keskustelemaan ja kertomaan mietteistäsi.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä pitää tänä vuonna kesäkokouksensa uudessa vaalipiirissä. Mukana ovat ministerit ja luvassa tutustumista Mikkeliin ja muualle maakuntaan. Hieno juttu, vaikka kokoomusministerit ovat hyvin tiuhaan tälläkin kaudella maakunnassa vierailleet. Jonkun verran on aikaa edellisestä koko eduskuntaryhmän vierailusta.