Huhtikuu 2012

Hyvät Ystävät

Kevät etenee hyvää vauhtia ja ennusteet lupailevat lisää auringonpaistetta. Se piristää ja antaa voimia työntäyteisiin päiviin. Viikonloppuna keräsin energiaa pihahommista sekä teatterista. Kävin katsomassa Mikkelissä Suomen Parasta Poikateatteria. Se oli vahva intensiivinen kuvaus nuorten miesten ajatuksista, haaveista ja peloista. Tämän tyyppinen nuorten teatteri ansaitsee jatkoa, se oli huippuhyvä!

Ja sitten vähän työkuulumisia: kehysriihestä on puhuttu paljon ja se onkin jo eduskunnan valiokuntien käsittelyssä. Riihen parasta antia ovat kasvuun ja työllisyyteen suunnatut lisätoimet, nuoriin panostaminen sekä tietenkin velkaantumisen kasvun taittaminen. Sopeutustoimet ja veronkorotukset eivät ketään miellytä, mutta ne ovat tässä taloustilanteessa välttämättömiä.

Hyvä uutinen maakunnalle oli Vt 5 Mikkelin osuuden saama rahoitus. Nyt keskeisen tiehankkeemme perusparantamistyöt jatkuvat ja työtä päästään jatkamaan Mikkelistä Visulahteen asti. Hanke on alueen kehittämisen kannalta todella tärkeä. Mikkeli – Juva loppuosa on tuoreen selonteon kärkihankkeiden joukossa ja toteutuu lähivuosien aikana. Moni odotti ja toivoi, että Mikkeli-Juva tie olisi saatu kerralla kuntoon tällä kaudella. Näin olisi ollutkin, ellei heikko taloustilanteemme olisi pakottanut kaikkia lisäsäästöihin. Nyt 100 tiehankkeen listalta vain 6 sai rahaa ja Viitostien Mikkelin kohta oli yksi näistä. Kirjoitin aiheesta juuri blogin, voit lukea sen tästä.

Liikenneasiat ovat esillä myös valtiovarainvaliokunnan liikennejaoston matkalla Moskovaan. Tapaamme liikenneasioista vastaavia ministereitä ja virkamieskuntaa. Keskustelun aiheena ovat erityisesti maidemme yhteiset liikennehankkeet, mm. rajanylityspaikat ja raideliikenne.

Pikavipittäjieä laitetaan kuriin

Oikeusministeriön työryhmä on saanut valmiiksi pikaluottoalaa koskevan esityksensä. Alalle esitetään entistä huomattavasti tiukempaa sääntelyä, jotta räikeistä epäkohdista päästäisiin eroon. On hienoa, että pikavippitoimintaa tullaan rajoittamaan merkittävästi. Esitykseen sisältyy ehdotus myös entistä matalammista korkokatoista. Lakiesitys tulee viimeistään alkusyksystä eduskunnan käsittelyyn. Jo nyt on varmaa, että pikavippiyhtiöiden toimintaa tullaan rajoittamaan merkittävästi, kuten lakialoitteessanikin esitettiin. Esityksestä voi lukea tarkemmin oikeusministeriön sivuilta.

Yhteiskunnan on pystyttävä tarjoamaan vaihtoehtoisia lainamuotoja. Esimerkiksi Mikkelissäkin käytössä oleva sosiaalinen luototus on toimiva tapa tukea ihmisiä. Valitettavasti järjestelmä ei ole levinnyt laajalti kuntien keskuudessa. Parhaillaan se on käytössä vain parissakymmenessä kunnassa.

Kansanedustajatyön arkea

Istuntojen ja valiokuntakokouksien lisäksi tähän työhön sisältyy mielenkiintoisissa tilaisuuksissa vierailuja ja ihmisten tapaamisia. 

Maaliskuun lopulla olin panelistina Sairaanhoitajapäivillä Messukeskuksessa. Muina panelisteina olivat sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäseniä, vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet sekä lapsiasianvaltuutettu Maria-Kaisa Aula. Keskustelimme mm. siitä miten sairaanhoitajat jaksavat työssään ja mikä heidän roolinsa on esimerkiksi syrjäytyneiden potilaiden hoidossa.

Olen myös tavannut sekä puolustusvoimien että poliisin edustajia. Puolustusvoimauudistus puhuttaa ympäri Suomen. Maavoimien esikunnassa Mikkelin Karkialammella sain katsauksen ajankohtaiseen tilanteeseen. Etelä-Savon poliisilaitoksen tapaamisessa keskusteltiin mm. palveluiden ja resurssien nykytilasta sekä koko poliisia koskettavasta hallintorakenteen uudistuksesta, Pora III –hankkeesta.

Nämä tapaamiset ovat erittäin tärkeitä maakunnan kansanedustajille. Tarvitsemme ajantasaista tietoa, jotta ymmärrämme eri toimijoiden tarpeet ja voimme tehdä tarkoituksenmukaisia, järkeviä päätöksiä.

Yhtä tärkeitä ja mielenkiintoisia ovat tapaamiset ihmisten kanssa erilaisissa tilaisuuksissa ja myös täällä eduskunnassa. Kevään aikana täällä on vieraillut useita ryhmiä. Viime viikolla vieraita kävi Juvalta, Sulkavalta ja Rantasalmelta sekä maahanmuuttajaopiskelijoita Mikkelistä. Vierailuilla näkee vanhoja tuttuja, tutustuu uusiin ihmisiin ja kuulee äänestäjien toiveita. Kevät on jo melkoisen täynnä, mutta syksyllä on hyvin aikaa uusille vierasryhmille. Olkaa yhteydessä, niin laitetaan aika kalenteriin ja kahvi tippumaan.

Hyvää kevättä ja hauskaa vappua kaikille!