Kesäkuu 2011

Aurinkoiset terveiset eduskunnasta!

Elämä Arkadianmäellä on asettumassa uomiinsa. Hallitusneuvottelut saatiin päätökseen ja hallitusohjelman toteuttaminen voi alkaa.

Viime viikolla tehtiin monia valintoja. Kokoomuksen eduskuntaryhmä valitsi itselleen puheenjohtajiston. Sain kunnian jatkaa ryhmän varapuheenjohtajana. Eduskunnan puhemiesten vaalit käytiin torstaina, joissa kokoomuksen Pekka Ravi äänestettiin 1. varapuhemieheksi. Lisäksi Jyrki Kataisen johtama uusi hallitus nimitettiin.

Keskiviikkona saatiin ilouutinen, kun Sauli Niinistö ilmoitti tavoittelevansa ehdokkuutta ensivuoden presidentinvaaleissa. Hänen tukijalistalleen voi liittyä osoitteessa www.niinisto.fi, jos et ole vielä sitä tehnyt. Nyt on hyvä aika osoittaa tukensa Saulille!

Kokoomuksen kädenjälki näkyy hallitusohjelmassa

Hallitusneuvottelut kuuden puolueen kesken olivat odotetusti haasteelliset. Toisaalta, olihan vaalituloskin poikkeuksellinen. On selvää, että niin monen mielipiteen ja näkökulman kirjaaminen yhteneväksi tavoitteeksi on vaativa tehtävä. Jyrki suoriutui tehtävästä kunnialla ja nyt meillä on kokoomusjohtoinen enemmistöhallitus.

Kokoomuksen onnistui saada useita itselleen tärkeitä tavoitteita kirjatuksi hallitusohjelmaan. Erityisen tärkeinä koen sekä talouden vakauttamiseksi kirjatut tavoitteet että hyvinvoinnin edistämiseksi tehtävät toimet.

Ohjelmaan sisältyy talousankkuri, joka mahdollistaa joustavan reagoinnin valtiontalouden tilaan. Uusista menosäästöistä ja veronkorotuksista voidaan sopia, mikäli valtiontalouden kehitys ei ole odotettua. Toisaalta, arvioitua kestävämpi valtiontalouden kehitys mahdollistaa "ylimääräisten" tulojen uudelleen kohdennukset.

Vastuunkanto jatkuu

Kokoomus kantaa aidosti vastuuta taloudesta. On Suomen etu, että velkaantuminen pysäytetään ja paras mahdollinen AAA-luottoluokitus säilytetään. Vastuunkanto merkitsee myös pääomaveron ja valmisteverojen korotuksia sekä säästöjä. Vahva julkinen talous luo perustan hyvinvointipalveluille. Osana kuntauudistusta sosiaali- ja terveyshuollon palvelurakennetta uudistetaan ja palveluiden yhteneväisyys varmistetaan. Palvelun taso ei saa riippua paikkakunnasta. Vahvat työssäkäyntialueenkokoiset peruskunnat kykenevät tarjoamaan toimivat peruspalvelut. Kokoomus haluaa turvata vahvat ja laadukkaat julkiset palvelut. Hallintoa on purettava ja panostuksia tehtävä ihmisiä lähellä oleviin palveluihin.

Työllisyysohjelma kohdentaa resursseja nuorisotyöttömyyden torjuntaan ja koulutustakuun sekä perusturvan parantamiseen. Opettajakoulutukselle löytyy vahva tuki. Toivottavasti sama tahtotila näkyy myös yliopiston päätöksenteossa. Myös ruokatuotantoon panostetaan. Luomu- ja lähiruoan aseman parantamisesta on olemassa selkeä tahtotila. Maatalousvaltaiselle Etelä-Savolle tämä on mahdollisuus.

Eduskunta jää kesätauolle

Vaalienjälkeiset pari kuukautta ovat olleet työntäyteistä aikaa, vaikkei eduskunnassa olekaan istuntojen ja valiokuntien kokouksien lisäksi tullut juuri aikaa vietettyä. Säätytalo tuli sitäkin tutummaksi.

Kuluva viikko onkin jo viimeinen istuntoviikko ennen eduskunnan kesätauon alkamista. Suuren valiokunnan kokoukset jatkuvat vielä heinäkuussa. Vaikka varsinainen istuntotyö taukoaa kesänajaksi, kansanedustajan työ kentällä jatkuu. Kierrän maakunnan kesätapahtumia ja niitä riittää. Erityisen innolla odotan jo kesäteatteriesityksiä ja Savonlinnan Oopperajuhlia. Elokuussa työt jatkuvat ministeri- ja eduskuntaryhmien kokouksilla, joissa linjataan tulevan vuoden taloudesta.

Hyvää ja aurinkoista kesää toivottaen.

Lenita Toivakka

Kansanedustaja