Milloin optio-ohjelma

Kokoomuksen Toivakka: Milloin optio-ohjelma otetaan käyttöön?

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Lenita Toivakka pitää häkellyttävänä, että Suomessa käytävää turvallisuuspoliittista keskustelua pyritään tukahduttamaan edelleen. ”Viime viikkojen keskustelu siitä, kenellä saa olla mielipiteitä, kuka saa puhua, miten ja mihin sävyyn on kuin aikamatka menneisyyteen. Suomi on ollut pian kaksikymmentä vuotta EU:n jäsen. Olisi korkea aika siirtää myös turvallisuuspolitiikasta käytävä keskustelu tähän päivään ja käytävä sitä avoimesti”, Toivakka sanoo.

Erikoisena Toivakka pitää myös ajatusta siitä, että turvallisuusympäristöä arvioitaisiin vain hallitusohjelmaneuvottelujen yhteydessä. ”Merkittävimmät linjaukset pitää toki tehdä hallitusneuvottelujen yhteydessä, mutta turvallisuusympäristöä pitää arvioida jatkuvasti – joka päivä. Poliittisilla päättäjillä on oltava rohkeutta myös vetää havaituista muutoksista johtopäätöksiä, jos niihin on aihetta”, Toivakka jatkaa. Hän muistuttaa, ettei maailmanpolitiikan muutos noudattele Suomen vaalikausia.

”Minkä maailmassa pitäisi muuttua, että Natosta saisi keskustella? Sipilän mukaan vasta sodanuhka antaa aihetta pohtia, pitäisikö optio lunastaa. Jokainen varmasti ymmärtää, miten hakemukseen tuossa tilanteessa suhtauduttaisiin”, Toivakka sanoo.  Hänen mielestään suomalaiset tarvitsevat tietoa ja asia-argumentteja päätöksenteon pohjaksi. "Ketä palvelee pyrkimys keskustelun tukahduttamiseen", Toivakka kysyy.