Sote-palvelut vahvan peruskunnan hommia

Toivakka: Sote-palvelut pysykööt kunnilla

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokoomuslainen jäsen Lenita Toivakka ei pidä tarkoituksenmukaisena, että valtio kuntien sijasta ottaisi huolehtiakseen sosiaalija terveydenhuollon palvelujen järjestämisestä.

Siirtoa ehdotti perjantaina Verkkouutisissa ja Nykypäivässä pitkän linjan työmarkkinajohtaja ja Kemijärven kaupunginjohtajanakin toiminut Arto Ojala.

Toivakan mielestä palvelujen rahoitus- ja järjestämisvastuu on oltava samalla organisaatiolla: ensisijaisesti vahvalla, elinvoimaisella kunnalla tai poikkeustapauksessa sote-alueella.

- Ongelmia sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisessä on. Tästä syystä tarvitaan kuntauudistus ja sen rinnalla tiiviinä yhteistyönä tehtävä sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistaminen. Sote-työn on käynnistyttävä pikaisesti, Toivakka sanoo.

Hän kannattaa kiinteätä kokonaisuutta, jossa perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon raja-aidat poistetaan ja jossa yhteistyö "aidosti ja kustannustehokkaasti" toimii.

- Ongelmia ei ratkaise se, että järjestäminen ja rahoitus siirretään valtiolle. Miksi kunta antaisi tärkeimmän tehtävänsä pois? Mitä tehtäviä kunnalle jäisi sen jälkeen, Toivakka perää? Hän kysyykin, olisiko oikeasti järkevää, että valtio järjestäisi esimerkiksi lasten päivähoidon tai vanhusten kotipalvelun. - Ei ole valtion hommaa järjestää tälläisiä palveluja, Toivakka vastaa omaan kysymykseensä.

Hän empii myös sitä, kuinka kävisi hallinnonalojen välisenä yhteistyönä tehtävän terveyden edistämisen, varhaisen puuttumisen tai ennaltaehkäisyn, jos tehtävät sysittäisiin valtiolle.

- Jo nyt on liikaa putkiajattelua eikä yhteistyö hallinnonalojen välillä ole riittävää, hän sanoo ja epäilee myös kustannusten kasvavan, kun "kasvottoman maksajan" piikkiin on helpompi sysätä kustannuksia ja taloudellinen vastuunkanto hämärtyy.