Minun tarinani


2014

Pääministeri Alexander Stubbin hallitus aloitti kesäkuussa. Kokoomus oli eurovaalien suurin puolue. Vannoin valani eurooppa- ja ulkomaankauppaministerinä kesäkuussa. Ensimmäisen vienninedistämismatkani tein Pariisiin Sial-ruokamessuille. Mieleenpainuva matka ministerinä oli vierailu suuren suomalaisen yritysdelegaation kanssa Meyer Werftin perheyrityksen telakalla Papenburgissa. Perheyritys A. Toivakka Oy täytti 90 vuotta. Valtakunnallinen Veteraanijuhla järjestettiin Mikkelin Jäähallissa ja pieksämäkeläinen Esapekka Lappi voitti rallin Euroopan mestaruuden. 


2011

Eduskuntavaaleissa Suomen suurimmaksi puolueeksi valittiin kokoomus. Pääministerinä aloitti Jyrki Katainen. Tulin valituksi eduskuntaan toiselle kaudelle vaalipiirimme äänikuningattarena äänimäärällä 5783. Minut valittiin jatkamaan eduskuntaryhmän puheenjohtajana sekä myöhemmin syksyllä Kokoomuksen Naisten Liiton johtoon. Suomi voitti jääkiekon maailmanmestaruuden. Harvinaisen voimakas Tapani-myrsky riehui joulukuussa ja aiheutti laajoja tuhoja. Vielä kaksi päivää myöhemmin yli 100 000 kotitaloutta oli ilman sähköä. Mekin vietimme tunnelmallista joulua mökillä kynttilänvalossa. Neuloin vuosien tauon jälkeen villasukat.


2007

Tulin valituksi ensi yrittämällä eduskuntaan 3233 äänellä. Aloitin kansanedustajan työt sosiaali- ja terveysvaliokunnassa sekä hallintovaliokunnassa, jossa pureuduttiin mm. sisäisen turvallisuuden ja maahanmuuton lainsäädäntöön. Suomessa järjestettiin ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan kerran euroviisut.


2004

Tulin valituksi Mikkelin Kaupunginvaltuustoon. Aloitin varapuheenjohtajana opetuslautakunnassa sekä jäsenenä kulttuuri-ja liikuntalautakunnassa. Lasten ja nuorten hyvinvointi sekä järjestötyö olivat jo tuolloin lähellä sydäntäni. Toimin Mannerheimin Lastensuojeluliiton Etelä-Savon piirihallituksen varapuheenjohtajana. Samana vuonna yhteisöpalvelu Facebook aloitti toimintansa Yhdysvalloissa. Kahden perättäisen Mestis-mestaruuden jälkeen Mikkelin Jukurit voittivat vuonna 2004 hopeaa.


1996

Mikkelin Citymarket sai K-ryhmän ensimmäisen Vuoden Ympäristökauppapalkinnon. Tästä käynnistyi K- kauppiasliiton työ K-kauppojen ympäristölaatujärjestelmän rakentamiseksi. Olin työssä mukana tiiviisti, ja muutamaa vuotta myöhemmin kaupoissa tehtiin merkittävää työtä energiatehokkuuden parantamiseksi, jätteen vähentämiseksi ja lähiruoan ja luomutuotteiden valikoimien kasvattamiseksi. Mikkelin Ammattikorkeakoulu sai maan hallitukselta toimiluvan. Sauli Niinistöstä tuli valtiovarainministeri. Tietokone täytti 50 vuotta. Mika Häkkinen voitti Formula1 maailmanmestaruuden ja USAn presidentti Clinton avasi kesäolympialaiset Atlantassa.


1994

Keskellä pahinta lamaa aloitimme kauppiasyrittäjinä Mikkelin Citymarketissa. Henkilökuntaa kaupassamme oli yhteensä lähes sata. Kauppaa aukaistaessa marraskuussa houkuttelimme asiakkaita edullisella Juhlamokalla ja Valion Edamilla. Kilpailu päivittäistavarakaupassa oli kovaa. Riitta Uosukainen valittiin ensimmäisenä naisena puhemieheksi. Suomen eduskunta päätti liittymisestä läntiseen arvoyhteisöön, Euroopan Unioniin. 


1991

Syntyi jo kolmas tyttäremme, Jennan ja Assin pikkusisko Satu. Muutimme Mikkeliin ja Jukka siirtyi tuolloin 68-vuotiaan perheyrityksen A. Toivakka Oy:n palvelukseen. Olin mukana perustamassa Mikkeliin Montessori-leikkikoulua. Neuvostoliitossa Mihail Gorbatshov syrjäytettiin ja maahan julistettiin puoleksi vuodeksi poikkeustila.


1988

Syntyi Jukan ja minun esikoistytär Jenna. Olimme menneet naimisiin edellisenä vuonna Mikkelissä, ja samana vuonna valmistuin kauppatieteen maisteriksi. Mikkelin Dinosaurock palkittiin Suomen parhaana rockfestivaalina, ja vuosi oli myös todellinen olympiavuosi. Talvikisat pidettiin Galgaryssa, ja kesäolympialaisissa Soulissa Tapio Korjus heitti olympiakultaa viimeisellä heitollaan.


1984

Opiskelin jo kolmatta vuotta Helsingin kauppakorkeakoulussa. Rahoittaakseni opintojani otin opintolainaa ja tein kovasti töitä. Pyrin myös Finnairin matkustamopalvelukurssille ja valmistuin lentoemännäksi. Opiskelijajuhlissa kiinnitin huomiota mikkeliläiseen urheilijanuorukaiseen Jukka Toivakkaan. Samana vuonna myytiin maailman ensimmäinen matkapuhelin Motorola. 


1970

Osallistuin pääsykokeisiin, pyrin ja pääsin oppikouluun. Kouluni oli Töölön Yhteiskoulu. Aloitin saksan opiskelun ensimmäisenä vieraana kielenä. Olin ujo, ja luokan edessä esitelmöinti oli minulle vaikeaa. Inhosin  nokkahuilun soiton pakollisuutta. Koulussa tutustuin ensimmäisen kerran Ben Zyskowicziin, aktiiviseen teiniliittolaiseen. Ben oli silloin jo lukiossa. Samana vuonna entinen "tykkiläinen" Heikki Harma alias Hector osallistui Syksyn Säveleen Länsituuli -kappaleella ja sijoittui toiseksi. Mikkelin Palloilijat voitti sinä vuonna ensimmäisen kerran jalkapallon Suomen Cupin.

1961

Synnyin hyvin tavalliseen perheeseen Lauttasaaressa Helsingissä. Vanhempani tekivät kovasti töitä ja menin jo kolmen kuukauden ikäisenä hoitoon, kun äitini äitiysloma päättyi. Äitini on kotoisin Heinävedeltä Etelä-Savosta, ja evakkotaipaleelle 3-vuotiaana joutunut isäni on lähtöisin Metsäpirtistä, Laatokan Karjalasta. Toisin kuin äitini ja isäni lapsuus, lapsuuteni oli turvallinen. Syntymävuotenani pystytettiin Berliinin muuri, allekirjoitettiin Suomen ja Euroopan välinen vapaakauppasopimus ja perustettiin Etelä-Savon kulttuurirahasto.