Toimia peruspalveluiden puolesta

Toivakka vaatii tositoimia palvelujen puolesta

Etelä-Savon maakuntavaltuuston puheenjohtaja ja kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Lenita Toivakka vaatii tositoimia perusterveydenhuollon vahvistamiseksi.

-”Jo vuosikymmeniä on painopiste ollut erikoissairaanhoidon ja häiriöpalvelujen kehittämisessä lähellä olevien palvelujen, kuten terveyskeskusten kouluterveydenhuollon ja vanhustenhoivan kustannuksella. Ehkäisevät ja terveyttä edistävät palvelut ovat kehittyneet lähinnä satunnaisina hankkeina”, toteaa Toivakka.

Hän vaatii, että jatkossa sosiaali- ja terveydenhuoltoa on kehitettävä kokonaisuutena. ”Peruspalveluja on tarjolla, mutta ne ovat pirstaloituneet ja vaikeasti tavoitettavissa. Koska yhteistyö ei saumattomasti toimi, on vaara, että potilas ja kuntalainen putoaa palvelujen katveeseen", huomauttaa Toivakka.

”Kuntauudistusta on nyt määrätietoisesti vietävä eteenpäin, koska kyse on palvelujen pelastamisesta. Jos tämä momentti nyt hukataan, voidaan sanoa hyvästit vahvemmille peruspalveluille ja ehkäisevälle työlle. Vaarana on, että erikoissairaanhoito edelleen kehittyy perusterveydenhuollon ja sosiaalityön kustannuksella”, jatkaa Toivakka.

Toivakka puhui Etelä-Savon maakuntavaltuuston kevätkokouksessa Punkaharjulla. Hän esitti myös maakunnallista hanketta nuorten hyvinvoinnin lisäämiseksi. ”Kaikki nuorten kanssa toimivat on saatava yhteisen pöydän ääreen, jotta tieto kulkee paremmin. Asenteiden on muututtava nuorista välittävämmäksi”, kiteyttää Toivakka.