Toukokuu 2013

Lämmintä kesää, hyvät ystävät!

Auringonsäteet piristävät kummasti ja antavat intoa kevätistuntokauden viimeiseen kuukauden rutistukseen. Jaksamista ja hyvinvointia olen ylläpitänyt säännöllisellä liikunnalla.

Terveysasiat ovatkin olleet päällimmäisenä toukokuun keskusteluissa. Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistustyö otti oikeansuuntaisia askelia eteenpäin, kun Petteri Orpon johtama työryhmä julkaisi linjauksensa. Pääsääntöisesti kunnan asukasluku määrittää sen, millaisia palveluita sillä on oikeus järjestää ja missä se joutuu tukeutumaan muihin. Linjaukset selkeyttävät uudistuksen etenemistä.

Kritiikkiäkin on tullut. Oppositiossa perussuomalaisilla ei tunnu olevan varmaa kantaa saati omaa mallia selvillä. Tärkeintä on torpata hallituksen esitys. Keskusta taasen painaa jarrua sen minkä omien malliensa esittelyltä ehtii. Paras-hankkeen alulle saattanut kuntapuolue haraa asiantuntijoiden tärkeänä pitämää uudistusta vastaan kaikin voimin.

Kunnissa on nyt kyettävä jättämään pikkupolitikointi syrjään ja keskityttävä uudistamaan hallinnon rakenteita palveluiden toimivuuden turvaamiseksi.

Hieman laajempaa terveyspainotteista keskustelua käytiin Maailman terveysjärjestö WHO:n yleiskokouksessa Genevessä. Osallistuin kokoukseen Suomen delegaation jäsenenä. Erityisen mieleenpainuva oli järjestön pääjohtaja Margaret Chan:n pitämä puhe.

Vanhemmuuden kustannukset tasattava

Tasa-arvon todellista toteutumista haastetaan edelleen. Yksi hidaste on vanhemmuuden kustannusten epätasainen jakautuminen työnantajien kesken. Vauvalasku kuormittaa naisvaltaisia aloja. Pohdimme asiaa yhdessä Keskustanaisten puheenjohtajan Elsi Kataisen  kanssa tekemässämme kirjoituksessa. Tuomme vahvasti Yrittäjänaisten asiasta tekemää kansalaisaloitetta, johon voit tutustua ja jonka voit allekirjoittaa täällä.

Muutoksia maakunnassa

Etelä-Savon maakuntavaltuusto järjestäytyi menneenä maanantaina. Itse sain kunnian jatkaa valtuuston puheenjohtajana. Kiitos luottamuksesta. Valinnoista voit lukea lisää maakuntaliiton tuoreimmasta JOUSI-tiedotuslehdestä.

Ikävä uutinen on, että maakuntajohtaja Matti Viialainen näyttäisi olevan siirtymässä Etelä-Karjalan maakuntajohtajaksi. Lopullisen päätöksen tekee kesäkuussa kokoontuva Etelä-Karjalan maakuntavaltuusto.

Vahvan ja kokeneen vaikuttajan lähtö on menetys maakunnalle. Hän on tehnyt todella hyvää työtä maakunnan kehittämiseksi. Matin kanssa on ollut mukavaa ja opettavaista tehdä yhteistyötä maakunnan parhaaksi.

Nyt on käynnistettävä uuden maakuntajohtajan haku. Edessä on vaativa urakka, sillä maakunnan haasteet ovat suuria ja tarvitaan henkilö, jolla on hyvät verkostot ja vahvaa osaamista. Muutos on kuitenkin myös mahdollisuus ja Viialaisen lähtö varmasti avaa uusia yhteistyömahdollisuuksia uudessa vaalipiirissä Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon välillä.

Yhteiskunnan nykytila haastaa maakuntaa todenteolla. Tarvitsemme lisää osaamista ja työtä sekä toimivat hyvinvointipalvelut. Yhtenäinen maakunta ja eri osien välinen toimiva yhteistyö on todella tärkeää, jotta käsillä oleviin haasteisiin kyetään vastaamaan. Pohdintaa sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksesta Etelä-Savon näkökulmasta voit lukea maakuntavaltuustossa pitämästäni puheesta.

Kunnissa on tunnustettava tosiasiat ja katsottava rohkeasti eteenpäin. Riitelyn ja lietsonnan aika on ohi. Tehtävät uudistukset ovat välttämättömiä ja ne on tehtävä rakentavassa yhteistyössä ilman puoluepolitiikkaa.

Aurinkoista kesäkuuta toivottaen