Julkaisut
Kotimainen kala arvoon!
Mikkelin satamassa vietettiin perinteisiä kalamarkkinoita 12.kerran. Sää suosii ja kalan ystäville viikonloppu oli yhtä herkuttelua. Sain pitää avata markkinat ja tästä voit lukea avauspuheeni
Hyvä markkinaväki, naiset ja miehet!
Kesä on lopuillaan ja aika muistella lämpimiä päiviä ja nauttia elokuun pimeistä illoista ja sadonkorjuuajan antimista. Loppukesä ja alkava syksy on ihanaa aikaa!
On hienoa, että Lions Club Mikkeli reilut 11 vuotta sitten päätti järjestää Mikkelin satamassa kalamarkkinat. niistä ajoista tapahtuma on kasvanut kävijämäärältään Mikkelin suurimmiksi markkinoiksi. Nyt jo siis 12. kerran. Mikkelin satama ja Saimaan Mikkelin puoleinen ranta ansaitsee todellakin tämän mittaluokan kesätapahtuman.
Meille järvikalan, muikun ja muun ystäville päivät ovat yhtä herkuttelua. Tänä vuonna teemana on järvikala. Järvikala on mitä parhainta lähiruokaa. Ja teema tukeekin erinomaisella tavalla Mikkelin kaupungin aiemmin aloittamaa lähiruokateemaa.
Hyvät kuulijat,
Mikkelin keskusta on kokenut todellisen kasvojen kohotuksen. Ihastuttava Mikkelin tori on saanut valtavasti kiitosta. Kaupunki sykkii elämää ja katsoo tulevaisuuteen. Tämä on hienoa monien
vuosien myllerryksen ja myhäilynkin jälkeen. Me mikkeliläiset voimme aidosti olla kotikaupungistamme ylpeitä. Yhteistyö kaupungin, kaupunkilaisten ja yrittäjien kesken on ollut erinomaista ja tämän hyvän hengen soisin jatkuvan edelleen. Seuraava kehittämisaskel on otettava tänne sataman suuntaan.
Hyvä markkinaväki
1. Lähiruoka
vietämme viikonloppua täällä Saimaan rannalla hyvän ruuan äärellä. Olen vahvasti sitä mieltä, että ruoka on maakunnalle mahdollisuus. Erityisesti meillä on hyviä näköaloja lähi- ja luomuruuan suosion koko ajan kasvaessa.
Olin itse 90-luvulla kauppiaan, kun työtä aloiteltiin ja tiedän, että jo tuolloin maakunnassa ja Mikkelissä tehtiin kovasti työtä luomun ja lähiruoan suosion kasvattamiseksi. Nyt tuntuu, että aika olisi oikea vastata huutoon ja panostaa näiden tuotteiden tuottamiseen ja saatavuuteen maakunnassamme oikein kunnolla.
Uusi hallitus tukee tavoitteitamme. Hallitus tulee toteuttamaan kehittämisohjelman, jonka avulla luomu- ja lähiruokatuotantoa monipuolistetaan ja lisätään kysyntää vastaavaksi, kehitetään luomuruokaketjua ja nostetaan lähiruoan jalostusastetta. Luomu- ja lähiruoan osuuden kääntäminen vahvaan nousuun tulee olla Suomen maatalouspolitiikan strateginen tavoite. Sen tulee olla eteläsavolainen tavoite.
Myös meidän on tehtävä työtä maakunnassa tavoitteen saavuttamiseksi. Kaipaankin nykyisten myyntikanavien lisäksi lähiruokapiirejä, tuottajien yhteismyyntipisteitä sekä tapahtumia ympäri vuoden.
2. Ruoan alkuperä
Kun lähiruoasta puhutaan, on tärkeää korostaa ruoan alkuperän merkitystä.On luotava puitteet sille, että suomalaiset voivat valita kaupassa ja toreilla puhdasta ja laadukasta ruokaa, joka on tuotettu ympäristön ja eläinten hyvinvointi huomioiden. On tärkeää, että kuluttajat tietävät, mistä ruoka on peräisin ja miten se on tuotettu. Meidän on huolehdittava myös siitä, että suomalaisilla maatalous- ja elintarvikeyrittäjillä on tulevaisuudessakin edellytykset tuottaa ruokaa, joka täyttää nämä kriteerit. Ruokaturvallisuus on jatkossakin Suomen kansainvälinen vahvuus.
Hyvät naiset ja miehet,
3. ruokakulttuurimme,
Se, mitä syömme, ja myös se, miten syömme, on osa kulttuuriamme. Valitettava tosiasia on, että OECD-maista Suomessa perheet syövät vähiten yhdessä. Tämä ei voi olla näkymättä ruokakulttuurissamme.
Lasten ja nuorten terveellisiin ruokatottumuksiin ja pöytätapoihin on kiinnitettävä enemmän huomiota. Yhdessä koulukavereiden ja perheen kanssa ateriointi sekä terveellinen ja laadukas ruoka antavat eväitä ruuan arvostamiseen ja hyvän ruokakulttuurin edistämiseen.
Huolen aihe on myös:
Suomalaisten syömän kalan määrä on kasvanut viimeisen kymmenen vuoden aikana kolmanneksella. Valitettavasti kuitenkin kalalajit ovat muuttuneet. Nykyään kolme neljästä kalakilosta on muualta tuotua. Kotimaisen kalan kulutus on laskenut reippaasti. Esimerkiksi suomalaisissa kouluissa syödään seitiä, turskaa, tuontikalaa. Järvikalan suosion kasvattamiseksi on tehtävä kovasti työtä ja kehiteltävä uusia reseptejä. Alexander Stubbin asettama maabrändityöryhmä ehti jo esittää mm. joukkoruokailuun särkikalapuikkoja. eli arkiherkkuja kotimaisesta kalasta.
Meillä Etelä-Savossa on vedenlaadultaan ja muikkukannoltaan erinomaiset vesistöt, paikallisen järvikalan käyttöä olisi helppo lisätä. Etelä-Savossa käynnistetäänkin laaja kalastuksen ja luontomatkailun edistämishanke. Hankkeelle, jonka tavoitteena on sovittaa yhteen järvitaimenkantojen elvyttäminen ja kestävä kalastus, on myönnetty tukea EU:n aluekehitysrahastosta.
Hyvä markkinaväki,
Tänä viikonloppuna täällä Mikkelissä meillä on erinomainen mahdollisuus tutustua kalaan, erityisesti teeman mukaisesti järvikalaan sen eri muodoissa.
Toivon tapahtumalle menestystä ja erityisesti jatkoa tulevina vuosina. Lähiruoka on Mikkelille ja maakunnalle suuri mahdollisuus. Maistellaan sitä tänään ja vaaditaan kauppiailta jatkossakin.
Näillä sanoilla kiitän Lions Clubia ja avaan vuoden 2011 kalamarkkinat täällä Mikkelin satamassa!
Ei muuta kun nyt syömään kalaa!
- 21.08.2011