Puhdasta ruokaa läheltä, kyllä kiitos!
Tulevaisuudessa suomalaisen ruuan ja veden omavaraisuus on entistä merkittävämpää. Tarvitsemme molempia huoltovarmuuden, turvallisuuden, mutta myös kansallisen kilpailukykymme ja kestävän kehityksen vuoksi.
Tänään illalla Astoria-salissa Helsingissä keskusteltiin ruuasta ja maataloudesta. Kokoomusnaiset ja MTK järjestivät yhdessä Puhdasta Ruokaa Suomesta-seminaarin. Minulla oli ilo avata seminaari. Seminaari keräsi hyvin porukkaa eikä ihme, onhan aihe niin ajankohtainen ja positiivinen.
Suomi kaupungistuu hurjaa vauhtia. Väki muuttaa haja-asutusalueelta kaupunkeihin. Suomessa kehityssuunta on sama kuin muuallakin Euroopassa. Meillä kuitenkin onneksi asuu vielä 1.5 ,miljoonaa ihmistä ohenevan väestökehityksen kunnissa. Suomessa maaseutua ja kaupunkeja ei pidä edelleenkään asettaa vastakkain. Kaupungit tarvitsevat maaseutua erityisesti. Maaseudulla kasvaa puhdas suomalainen ruoka.
Olen itse erityisen ihastunut lähellä tuotettuun ruokaan. Entisessä ammatissani K-kauppiaana lähi- ja luomutuottajat tulivat tutuiksi. 90-luvulla etsimällä etsimme kauppaamme itäsuomalaisia lähi- ja luomutuotteita. Valikoimamme oli laaja, tuolloin yli 350 tuotetta oli paljon. Kauppamme palkittiinkin tuolloin Vuoden Ympäristökauppana. Jo tuolloin suositut luomulihatuotteemme tulivat juvalaiselta karjatilalta.
Pientuottajien pääsy kaupanketjujen valikoimiin ei tuolloin ollut helppoa , eikä se ole sitä vieläkään. Tosin nyt tuottajat ovat jo paremmin verkottuneita ja markkinointiyhteistyötäkin tehdään. Kaupanketjujen tai oikeammin lainsäädännön vaatimukset pientuottajille ovat monin tavoin kohtuuttomia ja kalliita
Viime aikoina eri puolelle Suomea on syntynyt lähiruokakauppoja ja maatilamarketteja. Heinolan Heila on erinomainen esimerkki tästä konseptista, Saman katon alta löytyy tuoretta, lähellä tuotettua ruokaa. Tälläisen tarvitsemme ehdottomasti omaan maakuntaamme.
Lähiruuan arvostus on nyt vahvassa uudessa nousussa. Luulen, että arvostus on korkeammalla kuin koskaan. Monet suomalaiset ja erityisesti nuoret arvostavat ja ovat valmiita maksamaan puhtaasta, lähellä tuotetusta ruuasta. Opin tänään paljon suomalaisen ruoan puhtaudesta. Seminaarissa hyvän puheenvuoron käyttänyt Irma Kärkkäinen EkoCentriasra Pohjois-Savosta kertoi, että Suomi on ainoa maa, jossa marjoja ei kastella jätevedellä. Tälläistä ei tule ajatelleeksi!
Kommentit (1)